FORRS
A macskk vbezredeken keresztl ettk azt, ami a csald teleibl megmaradt. Csak az utbbi szz esztendben gondoljuk, hogy akkor lnek minsgi letet a cicink, ha nekik gyrtott tpokat kapnak. Br a minsgi tpok sok segtsget adnak a gazdiknak, s kifejezetten gygytpok is lteznek a beteg, vagy veszlyeztetett cicknak, prbld ki receptjeinket.
Macskaments aprstik
Hozzvalk: 1 bgre Graham liszt • 2 evkanl bzacsra • 1/4 bgre szjaliszt • 1/3 bgre tejpor • 1 evkanl tengeri moszat (bioboltokban kaphat) • 1/2 teskanl csontliszt (llateledel szakzletben kaphat) • 1 teskanl sszetrt, szrtott macskamentalevl • 1 evkanl melasz • 1 tojs • 2 evkanl olaj, vaj vagy zsr • 1/3 bgre tej vagy a vz.
Keverd ssze a szraz hozzvalkat. Add hozz a melaszt, tojst, zsiradkot, a tejet (vagy vizet). Nyjtsd ki a tsztt, s vgj belle keskeny szalagokat. Zsrpaprral vagy szilikonnal blelt tepsiben, 180 fokos stben, 20 perc alatt ksz. A kislt szalagokat trd apr darabokra. A cick szeretik, s nagyon jl tiszttja a fogukat.
Halpuding
Hozzvalk: 1 bgre maradk hal az ebdrl • 1/2 bgre vz • kb. 1/2 bgre zsemlemorzsa.
A ftt, feldarabolt – szlkamentes – halhoz mg melegen keverd hozz a zsemlemorzst s a vizet. Egy-kt perc alatt forrald ssze. Ha mr csak langyos, tegyl belle a cica szraztpjra, s hagyd teljesen kihlni.
Macskakocsonya
Hozzvalk: 3 cssze csirkeleves • 4 s 1/2 evkanl liszt • 1/4 bgre apr kockkra vgott srgarpa • 3/4 bgre ftt, ledarlt hs s hal keverke.
A csirkelevest hagyd kicsit hlni, majd add hozz a lisztet. Ha kicsit csoms lesz az sem baj. Lass tzn, folytonos kevers kzben forrald ssze mg krmes lesz. Ekkor add hozz a rpt s a halat, majd forrald pr percig tovbb.
Porcizd adagokra, hagyd kihlni. Cicd imdni fogja ezt a kocsonys finomsgot.
Krmes ebd ids macskknak
Hozzvalk: 1 csirkehsleves kocka • maradk ftt csirke kicsontozva, ledarlva • reszelt sajt • 1 dl vz.
A leveskockt tedd forrsban lv vzbe, hogy felolddjon. Add hozz a darlt ftt csirkehst s nmi reszelt sajtot. Puding srsg lesz. Ha a leveshez mrten kevs a maradk husi, cskkentsd a folyadk arnyt.
Cicaropogs
Hozzvalk: 1/2 bgre bzaliszt • 1/2 bgre zsrszegny tejpor • 1/4 bgre bzacsra • 1/4 bgre kukoricaliszt • 1/2 evkanl leszt • fl felvert tojs • 1/2 bgre csirkeleves (leveskockbl is j) • 1-2 evkanl felaprzott macskamenta • 1 evkanl olaj • 15 dkg hsfle az albbaik kzl (egyflt vlassz): olajos tonhal, csont nlkli ftt csirkehs, aprra vgott ftt mj, kiszlkzott makrla.
Melegtsd el a stt 180 fokra. Egy kis vegtlban ppestsd a vlasztott hsflt. Egy kzepes vegtlban keverj ssze minden szraz hozzvalt. Add hozz a tojst, az olajat, a csirkelevest s a szrazanyagokat. Keverd hozz a hsppet. A kapott ragads tsztt ntsd belisztezett gyrdeszkra, s alaposan gyrd t.
Kszts nagyobb borsmret golykat a tsztbl. Stpaprral vagy szili-kon lappal blelt tepsiben egy kanl segtsgvel nyomkodd laposra a golykat. 15-20 percnyi sts utn – a lapocskk legyenek aranybarnk – ksz a cicaropogs.
Melegen ne add a cicnak.
Hsos zabpehely
Hozzvalk: 4 cssze zabpehely • 2 tojs • 90 dkg darlt sovny marha (vagy csirke, pulyka, szv, nyl vagy brny) • 2 teskanl alaposan megmosott, szrtott s porr trt tojshj (vagy csontliszt) • 2 evkanl nvnyi olaj • tkehalmj olaj (A-viatmin) • 1/2 cssze bzacsra • 1 teskanl aprra darabolt friss nyers zldsg (pl. srgarpa, spent...)
Keverd ssze a hozzvalkat, s gy fzd puhra a zabpelyhet. Ez a mennyisg krlbell 12 adagra elegend, attl fggen, hogy mekkora a macskd, s mennyire aktv. Egy kevs mjat is adhatsz hozz, de kizrlag azzal ksztve nem az igazi.
J tvgyat! Purr-purr♥
|